luni, 24 octombrie 2011

Podul Minciunilor

Podul Minciunilor, numit si Podul Mincinosilor, aflat in Piata Mica din Sibiu este o atractie faimoasa a acestui oras, fiind primul pod din fier turnat construit in Romania. De fapt, ceea ce atrage si intriga la Podul Minciunilor este denumirea ce a dat nastere la numeroase legende. In general, se spune ca in momentul in care o persoana care sta pe pod va spune o minciuna, podul se va prabusi.Se mai spune ca elevii Academiei Militare obisnuiau sa-si dea intalnire pe acest pod, insa nu se mai "prezentau" si fetele ramaneau pacalite. Tot din sfera legendelor, se spune ca negutatorii care isi inselau clientii erau aruncati de pe acest pod.Podul Minciunilor din Sibiu a fost construit pentru prima data din lemn, in anul 1771, urmand sa fie reconstruit in 1859, de data aceasta din fier, datorita lui Frederichs Hutte - numele constructorului si anul in care a fost realizat podul sunt inscriptionate pe partea de nord a Podului Minciunilor.Acest pod a fost mai neobisnuit pentru acea vreme, neavand piloni de sustinere. Din acest motiv era numit "podul culcat" - traducerea in limba saseasca a cuvantului culcat este omonima cu "minciuna", iar aceasta intamplare poate fi o sursa a denumirii Podul Minciunilor.

Muzeul de Istorie Naturala-Sibiu

Temelia muzeului a fost pusa in 1849, prin infiintarea Societatii Ardelene de Stiinte Naturale (Siebenbürgischer Verein für Naturwiessenschaften), din care au facut parte personalitati marcante ale vietii stiintifice si culturale interne si internationale.

Turnul Scarilor

Una dintre cele mai vechi cladiri din Sibiu, secolul XIII, este singurul dintre cele 3 porti de acces in prima incinta de fortificatii care s-a pastrat.Forma actuala dateaza din 1542. Turnul se prezinta sub forma unei constructii masive din caramida, cu un singur etaj, avand la primul nivel o trecere boltita prin care se ajunge la scarile care fac legatura dintre ``Orasul de sus`` si cel ``de jos`` in directia strazii Turnului, iar in lateral o trecere arcuita spre Coltul Ispasirii (Busswinkel) de sub zidul curb ce delimiteaza gradina casei parohiale.

Turnul Alb -Brasov

Aflat la o diferenta de nivel de 30 m fata de oras, era legat de Bastionul Graft. A fost construit, potrivit cronicilor, in 1460 sau 1494 cu o forma de semicerc inchis inalt de 18 - 20m.Iniţial, Turnul Alb a fost încredinţat pentru întreţinere şi ca loc de apărare a oraşului meşterilor cositorari şi arămari, iar din 1678 rămâne doar în grija arămarilor, cositorarii răscumparându-sşi obligaţia de apărare. Grav afectat, a fost renovat în anul 1723. În anul 1902 s-au mai efectuat o serie de lucrări de întreţinere, iar în anul 1975 a fost renovat, căpătând aspectul actual. Iluminat pe timpul nopţii, din anul 2002 şi eliberat de vegetaţia care îl ascundea ochiului, Turnul Alb este acum un monument pitoresc, un punct de atracţie în refugiul Belvedere de pe drumul ce duce în Poiana Braşov.

Prima Şcoală Românească- Brasov

În 1495, când şi-a deschis porţile Prima Şcoală Românească, era lucru mare. Elevii de atunci, învăţau cum se fac actele oficiale în cancelarii, aveau un manual de cultura albinelor, unul cu legile comerciale, şi chiar un manual de macrobiotică – secretul de a-ţi lungi viaţa, apărut în 1844 de Pavel Vasici. În muzeul şcolii este păstrată tiparniţa, împreună cu cele 9 exemplare coresiene. În muzeu se mai pot admira cărţi ferecate în argint, documente de pe vremea lui Ştefan cel Mare, un hrişov din 1656, sălile Tudor Ciortea (muzică) şi Ştefan Mironescu (pictură)

Piaţa Sfatului- Brasov

Din 1520, acest loc atestat ca târg, numită în documente Markplatz, a fost gazda a numeroase târguri. Din 1364 era organizat târgul anual cu participare largă, unde ajungeau şi negustori de peste hotare. Frumoasele case cu arcade din jurul pieţii ar putea povesti multe.Cea mai impunătoare clădire este Casa a Sfatului aflată în centrul pieţei, construită în 1420. Primăria de odinioară, astăzi găzduieşte Muzeul de istorie. În clădirea din Piata Sfatului nr.16 funcţiona prima farmacie a oraşului.

joi, 8 septembrie 2011

Palatul Cenad

Situat pe Bulevardul Revolutiei nr.73, Palatul este unul dintre imobilele cele mai impunatoare ale municipiului. A fost construit la sfarsitul secolului al XIX-lea, de societatea de cale ferata Arad-Cenad, dupa planurile arhitectului Jivaszek. Cladirea face parte din ansamblul urbanistic al pietei Primariei si este reprezentativa pentru arhitectura eclectica, bogat ornamentata in stil clasic si renascentist.
Palatul prezinta elemente decorative care ii tradeaza menirea ca functionalitate, este vorba in special despre Mercur, zeul comertului, a carui figura este reprezentata pe frontispiciul cladirii.Dupa Revolutie, mare parte dintre spatiile de la parterul Palatului Cenad au fost acordate partidelor, parlamentarilor si asociatiilor, ca sedii.

Turnul cu apa- Arad


Turnul are o inaltime de 35 metri si a fost dat in folosinta in anul 1896. Ca stil arhitectonic el completeaza aspectul unitar alarhitecturii aradene de stil eclectic sau secession. Turnul, oconstructie solida de piatra si caramida, impresioneaza prin masivitatesi inaltime. Se remarca prin decoratia balcoanelor si a ferestrelor.
Turnul a fost construit pentru aprovizionarea cu apa a orasului aflat in plina dezvoltare si pentru semnalarea incendiilor si interventia rapida a formatiei de pompieri a municipalitatii.In a doua jumatate a secolului trecut, administratia orasului hotaraste ridicarea unui edificiu deosebit de important pentru viata localitatii, edificiu care in memoria aradenilor este cunoscut sub numele de "Turnul de apa".

joi, 21 iulie 2011

Biserica Notre-Dame du Sablon

Biserica gotica Notre-Dame du Sablon dateaza din secolele XV - XVI si se remarca prin galeriile in patru arce si vitraliile frumos colorate.

Atomium

Alaturi de Manneken Pis, Atomium este cel mai cunoscut obiectiv turistic al orasului Bruxelles. Conceput de catre arhitectul André Waterkeyn pentru Expozitia Internationala din Bruxelles din 1958, aceasta structura din otel si aluminiu reprezinta o molecula de fier, marita de 165 milioane ori.Atomium are inaltimea de 102 m si in varf se afla un restaurant.

Cartierul European

Cartierul European din Bruxelles.

Centrul Belgian de Benzi Desenate

Centrul Belgian de Benzi Desenate - Centre Belge de la Bande Dessinée, Belgisch Centrum van het Beeldverhaal -este o expozitie permanenta despre primele benzi desenate, dar si despre dezvoltarea acestora.

Biserica Sf Ioan Botezatorul

Fatada bisericii Sf Ioan Botezatorul , Bruxelles,este impresionanta si se poate observa de la distanta. Cladirea reprezinta tot ce a ramas din manastirea Béguine intemeiata in secolul XIII si creata de Luc Fayd`herbe. Interiorul bisericii Sf Ioan Botezatorul este spatios si include multe picturi.

Grand Place - Grote Markt

Grand Place - Grote Markt sau Piata Mare din Bruxelles este o impresionanta piata medievala, una dintre cele mai frumoase din Europa, inconjurata de cladiri cu vechimea de 300 de ani.Piata capata un aspect deosebit noaptea, cand are loc un spectacol de lumini si culori pe fundalul cladirilor. In timpul sarbatorii "Ommegang" din luna august in piata se instaleaza un impresionant covor din flori.

Les Marolles

Les Marolles este cartierul traditional al orasului Bruxelles, dominat de Palatul Justitiei, cu numeroase restaurante, baruri si magazine de antichitati.

Manneken Pis

Manneken Pis este pentru Bruxelles ceea ce Turnul Eiffel este pentru Paris, sau Statuia Libertatii pentru New York. Mica statuie de bronz reprezinta spiritul nerusinat al orasului.Exista o multime de legende pe seama statuetei - se spune ca ar fi ispirata de un copil care s-a suit in copac si a urinat pe soldatii invadatori, astfel alungandu-i; sau ca ar fi vorba de statuia promisa pentru gasirea unui copil disparut; iar altii spun ca Manneken Pis e un copilas transformat in stana de o vrajitoare, cand acesta a urinat pe proprietatea ei.

Mini Europa

Mini Europa este un parc tematic pentru adulti si copii, cu peste 300 de machete si animatii la scara mica a cladirilor, statuilor si monumentelor faimoase din Europa.Aici aveti ocazia sa va plimbati printre constructii ca Big Ben din Londra, Poarta Brandenburg din Berlin, Turnul din Pisa, Arena de coride din Sevilla, toate mai mici decat inaltimea unei persoane.

Muzeul de Stiinte Naturale

Muzeul de Stiinte Naturale din Bruxelles este faimos pentru colectia de dinozauri descoperiti intr-o mina de carbune. Muzeul a fost renovat si modernizat in 1996, cu ocazia aniversarii a 150 de ani de existenta.

Muzeul Regal de Arte Frumoase

Muzeul Regal de Arte Frumoase,Bruxelles, este constituit din doua muzee: Muzeul de arta antica (Musée d`Art Ancien - Museum voor Oude Kunst) - secolele XV - XVIII si Muzeul de arta moderna (Musée d`Art Moderne - Museum voor Moderne Kunst) - secolele XIX - XX.Acest muzeu este una dintre cele mai mari galerii de arta din lume. Colectiile sale au fost stabilite prima data in 1797, iar in 1978 au fost modernizate si reorganizate.

Muzeul Rene Magritte

Muzeul Rene Magritte din Bruxelles este dedicat vietei si operei pictorului suprarealist.

Statuia Europei

Statuia Europei, Bruxelles,simbolizeaza pacea uniunii europene si o incercare de a ilustra motto-ul uniunii: "unitate in diversitate".Statuia Europei se afla in piata manastirii Van Maerlant, in fata palatului Maurice Schumann si a fost inaugurata pe 9 decembrie 2003.

Walibi Belgia

Walibi Belgia est eun parc de distractii ce apartine de parcul Walibi din Statele Unite.Parcul Walibi se remarca prin personajele de desene animate precum Bugs Bunny si Tweetie Pie, dar si prin trenulete si calatorii ce va tin cu respiratia taiata - Wooden Coaster are lungimea mai mare de 1 km, iar Boomerang are sase bucle si viteza de 75 km/h.

miercuri, 20 iulie 2011

Muzeul Judeţean Argeş

Il puteti localiza in centrul oraşului, in clădirea fostei Prefecturi Argeş, construită intre 1898 şi 1899. Dispune de numeroase colecţii: arheologie (tezaure din epoca romană de la Rociu şi Bălăneşti); istorie; numismatică; artă modernă şi contemporană (picturi din secolele XIX şi XX şi grafică locală); ştiinţele naturii, dar şi de o colecţie de cărţi formată din 18.000 de volume.

Cetatea Poenari

Desi neprecizat inca, locul ar putea fi, dupa parerea unor cercetatori, si vestita Posada unde s-a desfasurat in 1330 batalia dintre munteni si armatele regelui Carol Robert d�Anjou. Cunoscuta si sub denumirea de Cetatea Poenari, Judetul Arges- dupa numele vechi al satului Poenari - ea a fost inaltata probabil in secolul al XIV-lea, ca loc de refugiu.

Manastirea Corbii de Piatra

Inceputurile vietii monahale la Corbii de Piatra sunt mai putin cunoscute. Se cunoaste faptul ca cele mai multe asezari monahale au aparut in locul altora mai vechi coborand pe firul istoriei pana in vremuri imemoriale. Asa vor fi stat lucrurile si cu Manastirea Corbii de Piatra, asezata in inima unei misterioase si extrem de timpurii vetre ascetice romanesti.Prima atestare documentara, 23 Iunie 1512, nu este si data infiintarii manastirii, existand informatii certe conform carora sfantul locas a existat si inainte de aceasta data. In chip cu totul minunat (pentru ca nu a fost niciodata restaurata) biserica pastreaza inca parti mari de pictura: Deisis, Bunavestire, Jertfa lui Avraam, Nasterea Domnului, Intimpinarea Domnului, Invierea lui Lazar, Botezul Domnului, Schimbarea la Fata, Inaltarea Domnului, Arhanghelul Gavril, Sfinti Militari, Iisus Emanuil.Caracteristicile stilistice, calitatea picturii, insotite in exclusivitate de inscriptii grecesti, coroborate cu stirile documentare, permit datarea cu certitudine a ansamblului in primele decenii ale sec. XIV, datare prin care Corbii de Piatra este locasul cu cea mai veche pictura din Tara Romaneasca.

Parcul din Slanic Moldova

Parcul Slanic Moldova reprezinta o oaza de frumusete, liniste si o sursa vie de revitalizare a sufletului. Este locul in care te relaxezi si iti reincarci bateriile, este NATURA insasi care te inconjoara si iti incanta privirile....Ce poti sa-ti doresti mai mult decat sa simti aerul de munte cum iti purifica organismul, sa iti plimbi pasii pe poteci si alei care-ti deschid noi orizonturi... mai moderne, mai luminoase, mai aproape de sufletul tau decat aerul comunist demult uitat, sa traiesti si sa respiri intr-un minunat peisaj montan, in care sa redescoperi acea "comuniune cu natura", sau sa te vindeci prin natura alegand puterea binefacatoare a numeroaselor izvoare renumite pentru efectul lor curativ?!

Parcul National Cheile Bicazului

Parcul National Cheile Bicazului se afla intre judetele Harghita si Neamt, in Muntii Hasmas, situati in grupa centrala a Carpatilor Orientali, in parte central-nord-estica a tarii si este strabatut de drumul transcarpatic DN12C care leaga localitatea Gheorghieni de orasul Bicaz. Aici se afla varfurile cele mai inalti din Carpatii Orientali.Infiintat in 2004, odata cu infiintarea Administratiei Parcului ca subunitate a Directiei Silvice Miercurea Ciuc din cadrul Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, Parcul National Cheile Bicazului este unul dintre cele mai tinere parcuri de acest gen din Romania. Prezentand un deosebit interes stiinţific din punct de vedere geologic, geomorfologic, paleontologic,peisagistic dar si din punctul de vedere al diversitatii biologice generate de marea varietate a conditiilor geoclimatice, Parcul National Cheile Bicazului este una dintre cele mai frumoase si valoroase rezervatii naturale din Romania.Administratia Parcului organizeaza programe turistice: excursii cu ghid, excursii usoare cu ghid cu vizitarea comunitatilor locale, excursii specializate pe observatii asupra florei si faunei parcului, activitati de ski alpin , ski fond , ski de tura , alpinism pe trasee omologate sau plimbari cu rachete de zapada.

Palatul Culturii din Iasi

Cladire emblematica a orasului Iasi, Palatul Culturii, este un monument de arhitectura construit la inceputul secolului XX, in perioada 1906-1925, dupa planurile arhitectului I.D.Berindei si a fost inaugurat de catre Regele Ferdinand de Hohenzollern. Palatul Culturii a fost ridicat pe ruinele vechii cetati domnesti medievale construita in 1434 si partial pe temeliile vechiului Palat din perioada voievodului Alexandru Moruzi, refacut de Mihail Sturza si demolat in anul 1904. Din punct de vedere arhitectural, Palatul Culturii este realizat in stil neogotic flamboyant, bogat ornamentat cu elemente heraldice in exterior.Palatul are 365 camere, corespunzatoare zilelor anului.Cladirea a servit de la inaugurarea ei pe 11 octombrie 1925 pana in anul 1955 ca Palat de Justitie. In prezent Palatul Culturii din Iasi adaposteste sediul Complexului Muzeal National Moldova Iasi, care cuprinde: Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Arta, Muzeul Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu.Incepand cu anul 1975 s-a infiintat Centrul de Conservare si Restaurare a Patrimoniului Cultural din cadrul Complexului Muzeal National Moldova Iasi, a carui obiect de activitate este de protejare a valorilor culturale ale patrimoniului national, care se intrepatrunde cu activitatea muzeistica. Astfel, s-au infiintat sectii specializate de restaurare a hartiei, textilelor, ceramicii, picturii, pielii, lemnului, metalului si sectia de investigatii fizico-chimice si biologice.

Lacul Rosu

Amplasat in apropierea Cheilor Bicazului, la altitudinea de 980m, la o distanta de 26km de Gheorghieni, Judetul Harghita pe druml national DN12C, Lacul Rosu este un lac de acumulare natural, in forma literei L, cu o adancime de 10,5m, suprafata de 12,7ha si o circumferinta de 2830m.Format relativ recent, in 1837, prin alunecarea unei mari cantitati de moloz si stanci de pe versantul nordic al Stancii Ucigasului in valea Paraului Bicajel. Farmecul lacului o reprezinta trunchiurile brazilor de odinioara care strapung oglinda apei lacului si care tulbura imaginea reflectata a muntelui Micului Suhard.Apa Paraului Rosu aduce fragmente de gresie rosie tertiara, motiv pentru care imprejurimile lacului au culoare rosie-galbuie, de unde si numele lacului.

Casa memoriala Veronica Micle

Amplasata in Targu Neamt, pe strada Stefan cel Mare, nr. 33, in apropiere de Muzeul de Istorie si Etnografie al orasului, Casa memoriala Veronica Micle, este o casa construita din lemn si caramida, cu patru incaperi si cu cerdac de lemn, aratoasa si somptuoasa pentru anul 1834 cand a fost construita de catre Manastirea Neamt pentru a fi folosita pentru mitoc si scoala.Casa a fost vanduta in anul 1850 cu 100 de galbeni mamei Veronicai Micle, doamna Ana Campeanu care apoi, in anul 1853 s-a mutat la Iasi, donand casa ca zestre de nunta, Veronicai, cu ocazia casatoriei sale in anul 1864, cu profesorul Stefan Micle.Veronica Micle a venit deseori la Targu Neamt, locuind perioade mai lungi in aceasta casa mai ales vara. Mutandu-se la varatec, in ultima parte a vietii Veronica Micle a donat casa maicilor de la Varatec in anul 1886 cu conditia ca pe pe peretele casei sa fie fixata o placa pe care sa scrie Casa Veronicai Micle. Dorinta ei a fost implinita in 1918 cand poetul George Cosbuc, istoricul Nicolae Iorga si alti nasaudeni veniti la Targu Neamt au montat pe peretele casei o placa memoriala pe care este mentionat In aceasta casa a locuit vremelnic Veronica Micle (1850-1889). Manastirea Varatec a vandut casa lui Ion Gradinaru, cetatean din Targu Neamt care a ramas proprietarul casei pana in 1934 cand a fost declarata monument istoric si a intrat in patrimoniul cultural al orasului Targu Neamt. Preluata, renovata, amenajata muzeistic si dotata de catre Complexul Muzeal Judetean Neamt incepand cu anul 1982 cu obiecte si mobilier care au apartinut muzei poetului Mihai Eminescu, casa este redata in anul 1984 circuitului turistic.S-au reconstituit aici, trei camere de epoca cu obiecte si documente care ilustreaza viata si activitatea poetei si s-a intocmit o expozitie foto-documentara care cuprinde mai multe vitrine si panouriin care sunt expuse fotocopii din manuscrise, corespondenta cu Mihai Eminescu, documente si carti.Aranjamentul muzeistic al camerelor sugereaza ambientul familial cu ajutorul obiectelor care au apartinut Veronicai Micle cum ar fi o oglinda mare din cristal, lada de calatorie pe care a folosit-o in drumurile sale prin tara si strainatate, biroul la care Veronica a scris mare parte din poeziile, maximele si epistolele, un suport pentru carti din argint masiv, ceasul de masa, un binoclu de vanatoare, o masuta vieneza si altele.
 In partea stanga a casei, catre strada, s-a amplasat in anul 1998 o statuie din bronz reprezentand bustul poetei, realizat de sculptorul nemtean Popa Damian-Ioan.La iesirea din muzeu, peste drum, se poate vedea Aleea plopilor fara sot, evocati in versurile de dragoste ale poeziei lui Mihai Eminescu.

Cascada Duruitoarea

Situata in Masivul Ceahlau, in punctul numit Duruitoarea aflat la o altitudine de 1.270 m, Cascada Duruitoarea este formata pe Paraul Rupturii care izvoraste din golul alpin si se varsa in Valea Schitului si apoi in Lacul Bicaz. Cascada Duruitoarea are o cadere impresionanta de apa de 25-30 m inaltime pe fiecare cadere de apa.Una dintre cele mai vizitate atractii turistice din Parcul National Ceahlau, Cascada Duruitoarea este accesibila pe traseul cu cruce rosie care coboara de la cabana Dochia spre statiunea Durau, traseu cu o lungime de 7,5 km, diferenta de nivel de 950m, durata de parcurgere de 4h 30min – 5h si grad mediu de dificultate.Datorita debitului de apa asigurat de Paraul Rupturii impreuna cu afluentii lui si datorita caderii apei de la o inaltime de aproximativ 100m, vuietul asurzitor produs de cascada se aude de la mare departare si poate de aici provine numele de Cascada Duruitoarea. Zgomotul este cel mai puternic pe vreme ploiasa, cand debitul paraului Rupturii este crescut.La baza cascadei este construita o scara de lemn pe care se poate urca aproximativ 30m pana pe o platforma care fragmenteaza cascada in doua coloane diferite de apa.In primul prag al cascadei apele paraului au sapat prin eroziune marmite fluviale, iar a doua portiune rasfira apa ca un evantai peste stinca, de la o inaltime de 5 m.Pentru pasionatii de alpinism si nu numai, Cascada Duruitoarea este una dintre cele mai frumoase si mai zgomotoase creatii ale naturii.

Casa memoriala Ion Creanga

Aflata in Humulesti, localitate cunoscuta din Amintiri din copilarie a lui Ion Creanga, astazi cartier al orasului Targu Neamt, pe strada Ion Creanga nr. 8, dincolo de Ozana cea limpede si frumos curgatoare, Casa memoriala Ion Creanga pastreaza vie amintirea scriitorului. Construita in 1830 de bunicul dinspre tata al marelui povestitor, Petrea Ciubotariul, a fost primita de fiul sau Stefan in 1835, cand s-a casatorit cu Smaranda Creanga, din Pipirig. Constructia a fost restaurata in 1937 prin grija istoricului Nicolae Iorga. In 1944 Sofia Grigoriu, nascuta Creanga, doneaza casa Asociatiei Invatatorilor din Romania.Casa copilariei lui Creanga a ramas mostenire din generatie in generatie si a fost locuita pana in anul 1959 cand a fost declarata printr-un decret patrimoniu national si a fost declarata muzeu.Abia mai tarziu, in 1965, Zahei Grigoriu, unul dintre urmasii povestitorului, a cedat-o cu scopul amenajarii muzeului.Construita in stil popular din barne de lemn lutuite, intrare joasa adapostita de o prispa ingusta si acoperis de sindrila, casa are in interior doua incaperi tinda, in care se gasea gura cuptorului si odaia mare, incapere joasa cu trei ferestruici pe latura de rasarit.In spatele casei se mai pastreaza inca obiecte gospodaresti si unelte agricole adapostite de un acoperament inclinat din scanduri.In prezent, amenajata ca muzeu, casa adaposteste obiecte care au apartinut odinioara familiei Creanga laita, de jur imprejurul camerei, acoperita cu laicere, culmea cu cateva straie, opaitul, furca si roata de depanat, vartelnita, masa la care a invatat Ionica buchiile cartii, ceaslovul amintit in memoriile sale.

sâmbătă, 16 iulie 2011

Biserica Barboi

Construita intre anii 1841-1844 de catre marele logofat Dimitrie Sturdza si sotia sa, Elencu, pe fundatia unei biserici datind din 1615. Interiorul bizantin al bisericii a fost construit din piatra si caramida. Porticul, sustinut de coloane dorice este realizat in stil clasic, in timp ce turla prezinta elemente romanice neogotice. Datorita formei si dimensiunilor ei, Biserica Barboi este replica moldoveneasca a unor edificii similare de pe Muntele Athos, fiind singura biserica din Iasi avand planul in cruce greaca. Biserica este pictata in intregime in interior, cu chipuri de sfinti in picioare sau busturi, scene biblice, Maica Domnului cu Pruncul in brate, inconjurata de sfinti si ingeri, sfinti militari, cei patru evanghelisti.

vineri, 15 iulie 2011

Teatrul National Vasile Alecsandri

Construita in Iasi, pe locul vechii primarii, intre anii 1894 si 1896, cladirea Teatrului National este considerata a fi cel mai vechi si cel mai frumos lacas de acest gen din tara.Planurile cladirii apartin celebrilor arhitecti vienezi Fellner si Helmer, ce au proiectat constructii similare din Viena, Praga, Odessa, Zurich.In anul 1956, cu prilejul aniversarii a 140 de ani de la primul spectacol in limba romana, teatrul iesean primeste numele marelui poet, dramaturg si om de cultura Vasile Alecsandri (1821 - 1890). Cladirea Teatrului National este o veritabila bijuterie arhitectonica adapostind adevarate monumente de arta: Cortina pictata in 1896 de mesterul vienez M. Lenz si terminata de unul din discipoli, prezinta in centru o alegorie a vietii, cu cele trei virste , iar in dreapta , alegoria Unirii Principatelor Romane; Cortina de fier , pictata de Al. Goltz, cu motive ornamentale dispuse simetric, separa etans scena de restul salii; Plafonul pictat de Al. Goltz, in culori pastelate, reprezinta alegorii paradisiace, fiind ilustrat cu nimfe si ingeri si incadrat in stucatura rococo; Candelabrul din cristal de Venetia cu 109 becuri. In prezent aceasta cladire gazduieste si Opera Romana.

Fântâna cu peşti

În 1957 în Piaţa Victoriei ,Timisoara ,s-a construit această fântână arteziaznă, cunoscută sub numele de ''Fântâna cu peşti'', şi în scurt timp a devenit locul preferat al fotografilor, tinerilor şi vârstnicilor. Este oaza de relaxare a pieţii, învigorează atmosfera creată de clădirile monumentale din jur.

Parcul Botanic

Parcul Botanic se întinde în spatele Spitalului Municipal Clinicile Noi Timisoara.Are o suprafaţă de aproape 9 ha şi este un frumos parc dendrologic, care conţine o mare varietate de specii arboricole.În 1995 a fost pentru prima dată declarat rezervaţie ştiinţifică, cu scopul de a proteja flora locală şi exotică.

Palatul Dauerbach

Palatul Dauerbach din Piaţa Victoriei,Timisoara, a fost construit între anii 1912-1913 după planurile arhitectului László Székely. Clădirea este cunoscută sub numele de Palace, după cafeneaua şi restaurantul Palace, carea au fost amenajate chiar la terminarea clădirii. În partea nordică a parterului a funcţionat şi o farmacie. Faţada clădirii este împărţită în cinci părţi, una centrală alcătuită din trei părţi, mai înaltă, care la nivelul acoperişului are trei frontoane de forma unei acolade ogivale. Cele două părţi laterale au câte doi pilaştrii, iar la nivelul superior au un fronton, şi un acoperiş mai scund.

Palatul Apei



 Bega, afluentul de stânga a Tisei are o lungime de 254 km. Comandantul Mercy a fost primul, care în 1718 a pornit desecarea mlaştinilor şi regularizarea cursului de apă. S-a săpat un canal de 70 km între Timişoara şi Klek, şi încă un canal de alimentare în lungime de 10 km. Astfel Bega a devenit navigabilă.Pentru coordonarea şi verificarea sistemului, şi rezolvarea problemelor ivite în 1871 a luat fiinţă Societatea de regularizare a văii Timiş-Bega. Baumhorn Lipót a fost proiectantul încredinţat cu realizarea proiectului palatului societăţii. Pe pereţii clădirii reprezentative şi astăzi se văd figurile stilizate legate de ape, cu toate că în prezent găzduieşte palatul CFR-ului. Tabla comemorativă aminteşte de inginerul Képessy József.

Catedrala Mitropolitană

Din 1919, când Banatul se uneşte cu România începe încurajarea ortodoxiei, defavorizată până atunci. Astfel în 1926 se reînfiinţează vechea parohie din Cetate, iar în 1939 se înfiinţează Episcopia Timişoarei, mai târziu devenită Mitropolia Banatului. Proiectul ambiţios al catedralei ortodoxe cu o capacitate de 5000 de persoane a fost realizat de arh. Ion Traianescu. Stilul arhitectural îmbină tradiţia religioasă bizantină cu cea moldovenească. Din cauza terenului mlăştinos edificiul stă pe o placă de beton susţinută de peste 1.000 de piloni de beton armat, înfipţi la 20 m adâncime.Lucrările de construcţie au durat 4 ani (1936-1940), însă picturile au fost terminate doar în 1946. La inaugurarea din 1946 a fost prezent Regele Mihai şi primul ministru Petru Groza. Catedrala cu lungimea de 63 m şi lăţimea de 32 m are 11 turle, cea mai mare având 83,7 m.

Pestera Dambovicioara

Pestera Dambovicioarei este situata in zona castica a culoarului Rucar – Bran, una din cele mai dezvoltate din tara. S-a format in calcarele de varsta jurasica ale Masivului Piatra Craiului, datorita actiunii apelor paraului Dambovicioarei, a carui vale se gaseste la cativa metri in aval. Este o pestera calda, cu 10 – 12 °C, cu o umiditate moderata si strabatuta de un usor curent de aer. Drumul spre pestera urmeaza cursul Dambovicioarei, plin de mici cascade si repezisuri, printr-un mic defileu pitoresc. Soseaua merge in paralel cu aceasta, oferind pe alocuri zone de popas inverzite, inconjurate de stanca, de o frumusete deosebita.Pestera insumeaza trasee de peste 250m, galeriile fiind doar putin ramificate, una din acestea nefiind insa deschisa spre vizitare complet. Atractiile pesterii sunt reprezentate de formatiunile geologice deosebite (laba de urs, aripa de acvila, cap de sarpe, piele de tigru, etc.), precum si povestea iesirii secrete astupate ulterior de localnici.

Delfinariu Constanta

Delfinariul din Constanţa şi-a început activitatea la 1 iunie 1972, constituind prima formă muzeistică de acest gen din ţară şi prima din sud-estul Europei la acea dată. În amfiteatrul cu piscină şi în bazinul acoperit, se organizează demonstraţii cu delfini şi lei de mare.În Marea Neagră trăiesc trei subspecii de delfini, şi anume: marsuinul, delfinul comun şi afalinul.Delfinariul Constanţa a găzduit în bazinele sale toate cele trei specii de delfin din Marea Neagră. Primii au fost marsuinii (Phocoena phocoena relicta) şi delfinii comuni (Delphinus delphis ponticus), iar în urmă cu aproape 20 de ani au fost aduşi şi afalinii sau delfinii mari cum mai este numită specia Tursiops truncatus ponticus, din care făcea parte şi Mark, veteranul şi totodată vedetă a Delfinariului până în 2009.În prezent programul lor este urmărit şi diversificat continuu de o echipă română de antrenori, în majoritate cu studii superioare.

Muzeul arheologic Adamclisi

La nord de comuna Adamclisi , intr-o zona de coline impadurite, se afla ruinele monumentului Tropaeum Traiani.
Tot aici se afla si resturi din mauzoleul roman si altarul antic care impreuna cu metopele, trofeul si frizele cu creneluri provenite de la monumental comemorativ, sunt amenajate muzeistic.Monumentul triumfal avea o inaltime de 39 m, o forma circulara cu un diametru de 38 m, fiind alcatuit dintr-un nucleu cilindric de dimensiuni apreciabile (12,6 m inaltime ; 31 m diametru), construit din zidarie bruta, inconjurat la baza de o platforma circulara cu 7 trepte de piatra ; nucleul era imbracat in blocuri de piatra care se continuau cu un rand de metope in numar de 54 (din care pana astazi s-au pastrat numai 49), sculptate in basorelief cu scene din timpul luptelor cu geto-dacii.Deasupra metopelor se afla o friza cu 26 de creneluri (din care s-au pastrat numai 23) sculptate si ele in basorelief si alcatuind coronamentul nucleului circular.In apropierea monumentului comemorativ se afla Mausoleul ridicat in memoria unui ofiter superior roman ; mausoleul a fost descoperit de Grig.Tocilescu in anul 1897 in interiorul unui "gorgan" de pamant.

miercuri, 13 iulie 2011

Muzeul Rheinisches Landesmuseum

Unul dintre cele mai importante muzee arheologice din Germania.

Herzlich Willkommen beim LVR-LandesMuseum Bonn,dem Rheinischen Landesmuseum für Archäologie, Kunst und Kulturgeschichte! Als größtes Museum des Landschaftsverbandes Rheinland (LVR) ermöglichen wir Ihnen in unserer Dauerausstellung und in Wechselausstellungen einen einzigartigen Blick auf die Kulturgeschichte des Rheinlandes.

Delta Dunarii

Delta Dunarii (3446 km²), aflata in mare parte in Dobrogea, Romania, si partial in Ucraina, este cea mai mare si cea mai bine conservata dintre deltele europene.

Transfagarasanul

Transfagarasanul este una dintre cele doua sosele aflate la cea mai mare altitudine din România, urcând pâna la 2042 m. Situat pe Drumul National 7C, traverseaza cel mai înalt lant muntos din tara noastra Muntii Fagaras si leaga Transilvania de Muntenia.